Sirtaki

Sirtaki Hasapiko, Zeimpekiko, Hasaposerviko, Sirto, Kalamatiano, Karsilamas, Ikariotiko, Haniotiko, Pentozalis, Maleviziotis)

Bodrum Dans Kulübü bünyesinde uzman eğitmenler eşliğinde Sirtaki ve geleneksel Yunan Dansları kurslarımız başlamıştır.

Sirtaki

Yunan kültürünün ayrılmaz bir parçası haline gelen Sirtaki, popüler bir Yunan dansıdır. Giorgos Provias tarafından 1964 tarihli Zorba filmi için düzenlenmiştir.  Yunan halk dansı değildir ancak geleneksel Hasapiko dansının yavaş ve hızlı sürümlerinin karışımıdır.

Yavaş tempolu Hasapiko müziği ile başlayıp hızlı tempolu Hasaposerviko müziği ile devam eden bu senteze Sirtaki adını, Míkis Theodorakis vermiştir.

Sirtaki Müzikleri

Sirtaki müzikleri 2/4’lük Hasapiko ölçüsü ile başlayıp, 4/4’lük Hasaposerviko ölçüsü ile devam eder. Yani yavaş bir tempoyla başlayıp giderek hızlanır.

Sirtaki müziğinin olmazsa olmaz enstrümanı Buzuki isimli telli bir çalgıdır. Diğer Sirtaki enstrümanları arasında bağlama, ud, santur, kanun, çimbalo, laterna ve akordeon sıralanabilir.

Sirtaki Dansı

Bazı sıçrama ve bükülme hareketlerini saymazsak, bedeni zorlayan veya form gerektiren bir dans olmadığı söylenebilir. Sirtakide figürleri yapmanın değil bu figürlere ruh kazandırmanın zor olduğu söylenir.

Sirtaki grup halinde yapılan bir danstır ve grup içindeki uyum bütünlük açısından oldukça önemlidir. Gruptan bir kişi dansın yönlendiricisidir ve diğerleri yönlendiricinin talimatlarına uyarak dans eder.

Topluluk danslarının en önemli avantajlarından biri adımları unutmak gibi bir derdinizin olmamasıdır. Minik bir gecikmeyle bile olsa hemen yanınızdaki kişinin adımlarından kopya çekerek kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Ayrıca dengesi bozulan olursa destek olmak yine gruptakilere düşer.

“Türk Yunan Dostluk ve Kültür Buluşması” etkinliği

Bodrum Dans Kulübü tarafından her yıl ‘‘Türk-Yunan Dostluk ve Kültür Buluşması“ isimli bir etkinlik düzenlenmektedir. İki ülke yerel halkını bir araya getiren ve canlı müzik eşliğinde düzenlenen bu etkinliklerde iki tarafın yemek, müzik, dans gibi geleneksel zenginlikleri tanıtılmaktadır.

Her yıl kış aylarında iki kez Bodrum’da, Mayıs ayında yaklaşık bin kişinin katılımı ile Yunanistan’da düzenlenen bu geleneksel etkinlikler, Sirtaki kurslarımıza katılanlar kursiyerlerimiz içinde mükemmel bir pratik gecesi niteliği taşımaktadır.

Eğer Sirtakiye meraklıysanız, müziklerini seviyor, kültürünü ilgi çekici buluyor ve dans figürlerini öğrenmek istiyorsanız Bodrum Dans Kulübü bünyesinde verilen Sirtaki kurslarına katılabilirsiniz.

Peki ya tabaklar?

Efsane der ki: Çok çok eski zamanlarda, bir gün bir Yunan düğününde kavga çıkmış. Kavgayı gören aile büyüklerinden biri ayağa kalkmış ve kadehini kırmış. Kavga bir anda kesilmiş, düğündeki herkes dönüp bu yaşlı adama bakakalmış. Adam durmuş durmuş ve “Kadehler kırılsın, kalpler kırılmasın” demiş.

“Tatlı yiyelim, tatlı konuşalım” gibi de tercüme edilebilir aslında. Ancak bu efsane gelenek halini alınca bir lafla geçiştirilemez ve neredeyse her Sirtakide tabaklar çanaklar kırılır olmuş.