Ege denilince akla Zeybek dansı gelir. Mert, cesur, atılgan, mazluma dost, haksızlığa düşman olarak tanınırlar. Türk köylüsünün tipik bir örneğidir. Kurtuluş savaşında gösterdikleri başarılar ünlerine ün katmıştır. Bugün Zeybeklik tarihi bir anı olarak yaşatılmaktadır.
Batı Anadolu’nun hemen hemen her, yerinde ”Zeybek” türündeki oyunlar görülür. Yörede kadınların oynadığı oyunlara ”Kadın Zeybek”, erkeklerin oynadığı oyunlara ”Erkek Zeybek” denilmektedir. Kadınların oynadığı oyunlar erkeklerin oynadığı oyunlara göre daha yürüktür. Erkek oyunlarının yöredeki bir diğer adı da “Ağır Zeybek” tir. Ege’nin birçok yerinde oynanan bu tür oyunların en ağırlarına İzmir, Aydın, Muğla, Manisa illerinde rastlamak mümkündür.
Diğer oyunlara (Bar, Halay, Horon v.b.) göre en büyük özelliği tek olarak serbest oynanmasıdır. Toplu olarak oynanan bu dansta oyuncular arasında müzik ve ritim hariç hiçbir bağ bulunmaz. Oyunu oynayan kişi hiçbir kurala bağlı kalmadan tamamen içinden geldiği gibi oynar. Toplu olarak oynandığında, yöresel olarak daire formu kullanılır.
Zeybek nasıl yapılır? Efeler gibi olmak istiyorum… Zeybek zor bir dans mıdır?
Neden olmasın! Her dansın kendi içerisinde zorlukları vardır. Ancak dansa hevesli olan ve bu kültürü benimsemiş ve kendini geliştirmeyi hedefleyen herkes bu zorlukları ortadan kaldırabilmektedir.
Kıvrak figürleri, ağır hareketleri ve dik duruşu ile kısa sürede öğrenemeseniz de düzenli çalışmanız durumunda rahatlıkla kavrayabilirsiniz.
Zeybek ne kadar sürede öğrenilir?
Geniş alanlarda oynanması gereken bir dans olarak bilinen zeybek dansı genellikle ilk 4. ve 5. haftada zorlanacağınız hareketleri barındırmaktadır. 2 veya 3 aylık bir eğitim süreciyle zeybek dansının tüm tekniklerini öğrenebileceğiniz gibi kendinizi geliştirmek için çalışmalarınızı tekrar etmelisiniz.
Özellikle vücudunuzun bu dansla bütünleşebilmesi için kurs sürecinizi hızlandırmak yerine hareketleri kapsamlı olarak algılayabileceğiniz bir sürece tanıklık etmelisiniz. Ayak ve kol hareketlerinin yoğun olarak kullanıldığı dansı öğrenebilmek için uzun süreli çalışmalar yapmalı, belirli koreografilerde yer almalı ve kendinizi geliştirebilmek için çaba göstermelisiniz. Bu sayede dansı öğrenme sürecini de azaltabilirsiniz.
Zeybek Nasıl Yapılır?
Bayramlarda, ulusal günlerde, düğünlerde ve eğlencelerde oynanır. Efenin oyunu ağır olur, zeybek ve kızların oyunu ise kıvrak olur.
Kişiler meydana çıkar ve kendine özgü tavırlarıyla ağırca gezinir. Yere doğru eğilip parmağını toprağa daha sonra silahlığına sürerek ayağa kalkar ve gezinmeye devam eder.
Gezme bölümü bittikten sonra zurna çalan insan oyunun ezgisini çalmaya başlar.
Kişi ellerini kaldırarak oynamaya başlar. Bazen bir elini dizine, bir elini silahlığına vurarak oyuna devam eder. Her oyuncunun kendisine özgü bir tavrı ve oyun stili vardır. Zeybek genelde tek oynanır bazen eşlide oynanır.
Bazen oyun sırasında davulun kenarına ayak vurulması bir gelenektir. Meydanlarda davul zurna eşliğinde, kapalı yerlerde ise bağlama ile beraber oynanır. Oyunlarda çift zurna olması gelenektir.
Zeybek dansının belirli bir yaş sınırı var mıdır?
Dansın belirli bir yaş sınırlaması olmamakla birlikte istediğiniz zaman öğrenebileceğiniz eğitim odalarında kurs sürecini hızlandırabilirsiniz. Hem çocuklar hem yetişkinler için verilebilen zeybek kursunda dansın figürleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Neden Zeybek?
Bir efe gibi şahlanmak, bir Türk erkeği için en erkeksi dansı yapmak için Zeybek kursuna bir an önce başlamalısınız.
Zeybek Kursu Ücretleri
Geleneksel bir halk dansımız olması ve popülerliğinden dolayı kurslarda zeybek dersi sınıfları açılmaktadır. Grup Zeybek kursları fiyatları eğitmenin kalitesi, dans kursunun kalitesi, lokasyon gibi kriterlerle ufak farklılıklar gösterebilmektedir. Ayrıca daha hızlı sürede öğrenmek isteyenler için özel ders önerebiliriz. Özel ders Zeybek kurs fiyatları da özel ders sayısı, süresi, sıklığı gibi kriterlere göre tek ders ya da paket şeklinde belirlenmektedir.
Zeybek dansının kıyafetleri nedir?
Erkeklerin ve kadınların yöresel kıyafetleri giydiği dansta pek çok aksesuar kullanılmaktadır. Erkekler genellikle fes, gömlek, çuka potur, kuşak, kemer, körüklü çizme, gümüş köstek, potur, yağlık gibi tasarımlara öncelik tanırken, kadınlar çiçeklerle işlenmiş başlıklar, şalvar, yöresel veya düz bir gömlek, ayakkabı, cepken ve çorap ile dans kıyafetlerini tamamlamaktadır.